Ny bog – Dansk Blod i Amerikas Borgerkrig

Dansk blod borgerkrig

BIEN har interviewet Anders B. Rasumussen vedrørende hans nye bog: Dansk blod i Amerikas borgerkrig. Den handler om, da fire danskere kæmpede for Lincoln efter de forlod Danmark i en krisetid og endte midt i Amerikas eksistenskamp – de overlevende forlod slagmarken som amerikanere.

Anders B. Rasmussen forklarer til BIENs editor: Dansk blod i Amerikas borgerkrig er en rejse tilbage til den moderne globaliserings fødsel. I midten af 1800-tallet søgte danskere i stort tal til Amerika, på flugt fra hjemlandets armod. Men over Atlanten ventede den blodigste krig, verden endnu havde set. Danskere og andre skandinaver blev i stor stil trukket ind i krigen fra deres enklaver i New York og Wisconsin. Zetlands nye single fortæller historien om fire danske mænd, der uforvarende endte midt på historiens største scene. Fritz, Christian, Ferdinand og Theodore kom fra vidt forskellige kår, men dengang som i dag skaber krige sammenhold og identitet. Borgerkrigen tvang dem til at overveje, hvad man vil ofre for en ny nation. Én endte i graven, en anden i fængsel, mens en tredje blev udråbt af Henrik Cavling som den største dansker i Amerika.

Anders B. Rasmussen fortæller endvidere til BIEN – Jeg er 34 år, uddannet inden for historie og journalistik (cand. mag. i amerikanske studier og ph.d. i journalistik), og har hjulpet Tom Buk-Swienty med research på blandt andet “Slagtebænk Dybbøl.” Jeg bor i Odense, men min forlovede er amerikaner og studerer på UC San Diego, så jeg er her i disse måneder. Jeg opholdt mig i foråret på Columbia University i New York, hvor jeg var gæsteforsker i deres historieafdeling.

I min studietid studerede jeg på Ohio University i Athens, Ohio, hvor to kammerater og jeg kørte sydpå til Mississippi i forbindelse med christmas break 2003. Her besøgte vi slagmarken ved Vicksburg, og så en computer, hvor man kunne slå navne på soldater fra borgerkrigen op. For sjov slog vi Rasmussen, Nielsen og andre skandinaviske navne op, og fik en del “hits.” Siden den dag har jeg researchet danskere i borgerkrigen, og besøgt arkiver i Washington D.C., New York City, Madison, Wisconsin, San Marino, California og Seattle, Washington i jagten på primære kilder.

Jeg har naturligvis også kigget forbi de danske settlements i midtvesten, og i arkiverne i København og Aalborg. Alt dette er der indtil videre kommet et cand. mag. speciale, en del avisartikler (Kristeligt Dagblad, Fyns Amts Avis og Weekendavisen) og nu en e-bog ud af. Jeg håber, at det bliver en en populærhistorisk bog inspireret af Tom Buk-Swientys narrative nonfiction skrivestil med tiden – og også gerne en mere akademisk bog om skandinavernes oplevelser i borgerkrigen.

Så jeg kom på ideen en vinterdag i Vicksburg, Mississippi for lidt over 10 år siden ved at slå mit eget navn op i en database, og har holdt fast i tanken om en bogudgivelse siden. Jeg arbejder også på at oversætte den til engelsk, så danske efterkommere, som ikke længere taler dansk kan få glæde af den. Så researchfasen har i princippet taget 10 år, men jeg har nok “kun” arbejdet fuld tid på projektet i et par år. Siden 2011 har jeg dog arbejdet målrettet mod en bogudgivelse.

Anders B. Rasmussen giver her BIEN et lille udsnit af hvad der venter læserne i bogen:

”Fritz Rasmussen rystede af kulde, men ikke af frygt. Den 31-årige dansker havde accepteret sin skæbne. Det var Guds vilje. Han håbede blot, at døden blev smertefri. Det var den 27. marts 1865 ud for Mobile, Alabama, og amerikanernes borgerkrig nærmede sig sin blodige afslutning.”

Således starter fortællingen ”Dansk blod i Amerikas borgerkrig,” som blev udgivet fredag af medievirksomheden Zetland og beskriver fire danskeres kamp i USA’s blodigste krig nogensinde. En konflikt som stadig trækker tråde til nutiden.

De danske indvandrere, som endte midt i krigen mellem nord- og sydstaterne, måtte tage stilling til hvad deres nye hjemland betød for dem, og om det var værd at sætte livet på spil for. Rasmussens historie fokuserer på fire af de omkring 1000 danskere, som deltog i krigen. Én af historiens hovedpersoner endte i graven, en anden i fængsel og en tredje blev af Henrik Cavling beskrevet, som den mest betydende dansker i Amerika. Disse danskeres krigsindsats lagde samtidig et fundament for de flere end 300.000 danskere, som udvandrede til Amerika efter Danmarks nederlag til Preussen og Østrig i 1864.

”Et sted mellem 10 og 20 procent af Danmarks befolkning søgte til Amerika efter borgerkrigen, og ankom til en nation, hvor de tidligste indvandrere allerede havde skabt små etniske enklaver, eksempelvis New Denmark i Wisconsin. Fortællingen, som bygger på primære kilder, handler om disse tidligste danskeres integration gennem krig og om Amerikas opgør med slaveriet. Forhåbentlig er historien et første spadestik til et fremtidigt forskningsprojekt,” tilføjer Rasmussen.

Den amerikanske borgerkrig blev udkæmpet mellem 1861 og 1865. Krigen kostede flere end 600.000 mennesker livet, og grundlagde samtidig USA’s status som global stormagt. Men vigtigst af alt var slaveriets ophævelse. Selvom danskerne talmæssigt var små aktører på verdenspolitikkens største scene, hjalp deres militærtjeneste med til at befri fire millioner slaver i USA.

Bogen kan bestilles hos alle alle e-boghandler i Danmark (Riidr, iBooks, saxo.com etc.). Udgivelsesdato: fredag den 30. august. Omfang: 73 bogsider. Pris: 36 kroner (vejl.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *