Danmark bliver FN By

danmark-bliver-fn-by

H.M. Dronningen og FN’s generalsekretær Ban Ki-moon indviede torsdag den 4. juli den nye FN by i København. Ved arrangementet deltog også statsministeren, udenrigsministeren og udviklingsministeren samt Københavns borgmester.

Danmark har været vært for FN-organisationer siden 1957 og et af formålene med FN byen har været at samle de FN-organisationer, der er bosiddende i Danmark.

Den nye FN by på Marmormolen i København er på 45.000 m2 og ejes af et konsortium bestående af By & Havn, ATP og PensionDanmark. Byggeriet har en høj miljømæssig profil og er et såkaldt energiklasse 1-byggeri, hvilket betyder, at der i huset skal bruges under 50 kWh pr. kvadratmeter pr. år. Byggeriet har solceller på taget, bruger havvand til nedkøling og regnvand til toiletterne. Huset modtog i 2012 EU-kommissionens Green Building Award.

FN byen er tegnet af det danske arkitektfirma 3XN og bliver en del af den kommende byudvikling på Marmormolen, hvor der også er planlagt andet erhverv, boliger, park og to karakteristiske tårne forbundet af en cykel- og gangbro i 65 meters højde.

Danmark er i dag vært for otte FN-organisationer: FN’s Kontor for Projektledelse (UNOPS),  FN’s udviklingsprogram (UNDP), FN’s børnefond (UNICEF),  Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Verdensfødevareprogrammet (WFP), FN’s befolkningsprogram (UNFPA), FN’s miljøprogram (UNEP) og FN’s organisation for Ligestilling og Forbedring af Kvinders forhold (UN Women).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *