Anita Lerche – Dansker i USA for at opfylde sin American Dream med indiske sange

Anita Lerche add II

BIEN har haft en samtale med en yderest interessant dansker i Amerika. Anita Hjorth Lerche er nemlig den eneste vestlige person i hele verden som har indspillet et solo album på Punjabi. Punjabi er et indoarisk sprog som tales af 130 million mennesker over hele verden og er det tiende mest talte sprog i verden. Det tales hovedsageligt i Punjab-regionen i Pakistan og Indien.

Anita kom første gang til Indien i sommeren 2005 på en “rygsæksferie” under en pause fra hendes sang-karriere i Danmark. Her besøgte hun en æbleplantage og blev inviteret til Punjab af familien der ejede den. Hun blev så begejstret for kulturen i Punjab, at hun efter kun tre måneders ophold hos familien lærte at synge flydende på Punjabi. Anita har gennem de sidste 9 års tid gjort karriere og boet i Indien op til 5-6 måneder om året. Anita har sunget for diverse ambassadører og regeringsfolk og har modtaget awards over hele verden. Hun har været nomineret adskillige gange til en Danish World Music Award og vandt den i 2009.

Anita er født i Glostrup og opvokset i Herlev og bor nu i Indianpolis med hendes danske mand Søren Hjorth, som blev headhunted til et firma i byen for adskellige år siden. Anita er, hvad vi i Amerika kalder, mere eller mindre “fresh off the boat”. Hun flyttede til Amerika i marts 2014.

BIEN: Er folk ikke forbavsede over at en blond dansker kan synge perfekt Punjabi?

ANITA: Det er skønt så meget positivt feedback jeg får. Og jo, de bliver altid meget glade og overraskede. Jeg havde en universitetsprofessor der kørte hele vejen fra New York til Torono for at opleve mig optræde. Bagefter stod han med tårer i øjnene og sagde jeg endelig måtte komme til New York, så hans elever kunne få noget inspiration til at forbedre deres Punjabi udtale.

BIEN: Har du altid drømt om at flytte til Amerika?

ANITA: Jeg har altid drømt om at slå mig ned i USA for at gøre karriere, men det der slog hovedet på sømmet og fik mig til føre det ud i livet var kærligheden til Søren.

BIEN: Kan I lide at bo Indianapolis i USA?

ANITA: Vi synes begge to her er ret skønt at leve. Det er en yderst multikulturel by, hvor der bliver talt over 100 forskellige sprog og så ligger byen meget tæt på både Nashville og Chicago, som er to af de større musikalske knudepunkter i USA. Og så gør det ikke noget at der er særdeles økonomisk at bo og leve her!

BIEN: Hvad holder du mest af ved Amerika indtil videre?

ANITA: Der er højt til loftet og man har lov til at tænke og drømme stort, hvilket jeg altid har gjort af natur. Og så rækker folk ud når de oplever talent.

BIEN: Hvad kan du mindst lide ved Amerika?

ANITA: At det er så udbredt og velaccecpteret at have skydevåben.

BIEN: Hvad savner du mest fra Danmark?

ANITA: Mine forældre og tætte venner.

BIEN: Hvad savner du mindst fra Danmark?

ANITA: Janteloven

BIEN: Hvad synes du, er den største forskel på Amerikanerne og danskerne som personer?

ANITA: Jeg er meget imponeret over hvor gode Amerikanere er til at vise deres begejstring, når de oplever nogle der har talent. Da jeg f.eks. sang den amerikanske nationalsang i Parken ved Mike Tyson og Brian Nielsen boksekampen fik jeg et utal af positive tilkendegivelser fra USA, i modsætning til danskerne der ofte tænker, men ikke handler og rækker ud. Desuden er jeg også begejstret for den måde Amerikanerne involverer sig i lokalsamfundet og aktivt gør en hjælp for de svage i samfundet. Det er beundringsværdigt.

BIEN: Hvem beundrer du mest i Amerika og hvorfor?

ANITA: Oprah Winfrey beundrer jeg meget, fordi hun dagligt hjælper og inspirerer et utal af mennesker – og fordi hun har brugt sin succes til at hjælpe de svage i samfundet.

BIEN: Hvem beundrer du mest i Danmark og hvorfor?

ANITA: Kronprinsesse Mary er en fornem repræsentant for Danmark og jeg er meget imponeret over hvor hurtigt hun lærte det danske sprog og de danske normer. Jeg beundrer også hendes stil og hendes måde at involvere sig 100% i de ting hun beskæftiger sig med. Hvis jeg skal nævne en person til bliver det Kim Larsen – han er en unik kunstner, som har skrevet et hav af sange der er blevet en del af den nyere danske sangskat, og han kan om nogen samle familien Danmark på tværs af generationer.

BIEN: Hvad mener du, der vil have en karrieremæssig forskel på din succes i USA, som du måske ikke har kunne finde i Danmark?

ANITA: I USA har jeg et utal af muligheder karrieremæssigt, da det er et meget større land end Danmark. Min potentielle fanbase er meget større.

BIEN: Dansk livret (som du savner):

ANITA: Til dagligt savner godt dansk rugbrød, men selvfølgelig også mors boller i karry ind imellem.

BIEN: Lever jeres familie “på dansk”- spiser dansk mad, taler dansk, ser danske film/læser danske bøger?

ANITA: Vi går meget op i de danske traditioner og taler dansk indbyrdes. Fra tid til anden mødes vi med andre danskere her i Indiana og fejrer jul, påske og andre danske traditoner.

BIEN: Vil du flytte tilbage til Danmark?

ANITA: Hvis jeg på et tidspunkt får børn, så kan jeg godt forestille mig at opholde mig i Danmark i længere perioder, så de får en tæt tilknytning til Danmark.

BIEN: Hvad er din mening omkring den danske jantelov eller the American Dream (hvis du tror på dem)?

ANITA: Jeg tror på, at man skal følge sit hjerte og turde drømme stort. Har man et talent, så synes jeg da bestemt man skal dele det med omverden, så det får optimalt mulighed for at vokse til noget større.

BIEN: Har du et godt råd til nye danskere i Amerika eller danskere i Danmark som drømmer om at komme til USA?

ANITA: Det er vigtigt at sætte sig ind i hvordan folk lever og tænker der hvor man bor. Og engagere sig i lokalsamfundet sådan at ens netværk kan blive bygget op. Man er dermed sin egen lykkes smed. Har man en drøm om at komme til USA, skal man da gøre alt for at føre den ud i livet. Personligt lykkedes det mig at få tilkendt et Green Card som unik artist indenfor Punjabi kulturelt inspireret musik efter to lange år, men det var det hele værd.

BIEN: Hvad er dine planer omkring din entry til det Amerikanske entertainment marked?

ANITA: Rent musikalsk udgiver jeg et nyt indisk solo album til oktober og er i fuld gang med to nye album med religiøse indiske sange (Hindi Bhajans og Shabads). Samtidig arbejder jeg på mine egne engelsksprogede sange der er mere kommercielle og henne i popgenren. Det ville også være skønt at få mulighed for at bruge min baggrund indenfor musicalgenren.

BIEN: Er der et stort marked i USA for Punjabi musik sunget af en dansker?

ANITA: Der bor nær 5 mill indere og pakistanere i Nordamerika, hvoraf 3,5 mill alene bor i USA. Og da jeg er den første og så vidt jeg ved eneste pige fra vesten til at optræde og udgive album med Punjabi sange, så er det et ret stort marked for mig. I denne del af verden har jeg indtil videre optrådt live for publikum på op til 30.000 mennesker.

BIEN: Hvad er dine indtryk af Amerikas sang-verden fra en dansk synsvinkel og hvad er dine professionelle mål i Amerika?

ANITA: I og med at der er et hav af mennesker, så er der også rigtig meget talent. Det er spændende at man kan opleve så mange forskellige typer musik på et meget højt niveau. På det seneste har jeg lyttet rigtig meget til bl.a. country western og native american (indiansk) musik – to genrer som man måske ikke lytter så meget til i Danmark. Amerika er meget multikulturelt og jeg håber på gennem min musik at kunne bygge bro mellem de forskellige religioner og kulturer og hermed bringe folk i USA og globalt tættere på hinanden.

BIEN: Fortæl os lidt om dit “give back” projekt – det er jo ikke specielt dansk. Danskerne er gavmilde men ser det som regel som regeringens ansvar?

ANITA: Mine forældre har lært mig at tage sig af de svage i samfundet, og jeg føler at vi alle har et ansvar for at gøre en forskel for andre mennesker. Gennem min 25 årige lange sangkarriere har jeg deltaget i mange velgørenhedsarrangementer og støttet op omkring organisationer der tager sig af specielt børn, uddannelse og de udsatte i samfundet. Den 20. september laver jeg min anden støttekoncert for Christel House International, som har skoler i USA, Mexico, Afrika og Indien. Alle donationer fra min koncert går 100% til deres to skoler i Indien, som hjælper børn ud af slummen ved at give dem en gratis uddannelse. Læs mere om koncerten her: http://christelhouse.org/events/

BIEN ønsker Anita Hjort Lerche held og lykke med hendes American Dream og man kan følge hendes karriere på www.AnitaLerche.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *